PUC POSAR UNA PISCINA O JACUZZI A LA MEUA TERRASSA?
Estem davant d’una de les preguntes que més em feu arribar quan estem prop de l’estiu. Aquesta es una curiositat que crec que pot ser interessant per tots, per això m’agradaria intentar resoldre-la de la manera més senzilla i comprensible per a tots.
Iniciem l’article d’informació puntualitzant, ja que partim de dos paràmetres:
1) Parlem de la terrassa d’una vivenda o edifici de vivendes.
2) No ha sigut calculada la terrassa per suportar piscines o jacuzzis.
Ja que si ens fem un casa o el promotor d’un edifici li diu a l’arquitecte que calcule les terrasses per suportar el seu pes, no hi ha problema en col·locar una cosa o l’altra. Per això ens centrem en aquelles vivendes o edificis que han sigut calculats de la forma general, sense pensar que al futur es col·locarà una piscina o jacuzzi.
Primerament, el càlcul estructural valorà diferents conceptes. Aquestos volen saber quin seria el màxim pes que pot suportar eixa estructura, i d’aquesta manera conèixer quina resistència ha de tindre.
Anem a resumir de manera molt senzilla i esquematitzada què valora l’arquitecte als càlculs. Aquest calcula la resistència que deu tenir l’estructura, a partir de la suma de les càrregues que suportaria l’estructura de manera més desfavorable. Ací apareixen diferents elements, com són:
1. Pes propi de l’estructura.- Ací es valora el pes que te l’estructura com bigues, pilars…
2. Pes propi de la terrassa.- En aquest apartat entrà el pes del paviment, elements de pendents,..
3. Sobrecàrrega d’us de la terrassa.- Es té en compte un pes per la utilització de la terrassa per part dels propietaris.
4. Sobrecàrrega de neu.- Per últim, es té en compte la possibilitat de que puga nevar i això aporte un pes afegit.
Com podeu observar, el pes propi i de la terrassa es fixe i no conta. Açò fa que ens quedem en la sobrecarrega d’us i de neu. Com tots podeu pensar, la de neu no podem comptabilitzar-la perquè sempre ens pot nevar. Aleshores sols podem utilitzar la sobrecarrega d’us de la terrassa.
Segons la CTE Accions de l’Edificació, sobre la seguretat estructural i accions de l’edificació, la sobrecarrega més desfavorable que es deuen aplicar als càlculs, és de 200kg/m2. El que passa és que per prevenir problemes s’apliquen uns coeficients de seguretat, pel que es multiplica aquest valor per 1.5.
– Resistencia terrassa=Sobrecarrega d’us= 200kg/m2
– Coeficient de seguretat=1.5
– Càrrega que soporta la terrassa=200 Kg/m2 x 1.5=300 Kg/m2.
Aleshores ja tenim la resistència de la terrassa o millor dit, quin pes aguanta la terrassa, 300 Kg/m2, segons els càlculs. Ara anem a veure que pot pesar una piscina portàtil i un jacuzzi. Així tots contents.
A) Primer agafem un Jacuzzi típic per a 4 persones, amb unes dimensions de 2.10×1.5 i 0.8m de alt. Aquest amb un volum d’aigua de 557 litres, pesaria ple 1.100kg. On deguem sumar el pes de les 4 persones, que seria uns 300kg. Si sumem el pes del Jacuzzi ple, més el pes de les persones, 1100+300=1400kg de pes. Com el Jacuzzi és de gran 3.15m2, eixiria de la divisió dels 1.400kg entre 3.15 m2 (1400/3,15) uns 445 kg/m2.
Com podem observar, el jacuzzi pesa 445 kg/m2 i la terrassa està preparada per suportar 300kg/m2.
445kg/m2>300kg/m2 –> NO ÉS RECOMANABLE.
B) En segon lloc, anem a veure un exemple de la típica piscina blava de plàstic amb unes dimensions de 3 m x 3 m i 50cm d’altura. Aquestes piscines van completament plenes d’aigua i com tots sabeu, 1m3 d’aigua pesa sobre 1.000kg. Aleshores deguem saber, que en cada m2 de piscina estem ficant 500 Kg de pes a la terrassa. En total 9m2 de piscina x 500 Kg/m2= 4500kg. Si açò li sumem 3 persones, sent en total uns 225Kg, parlem de un total de 4725 Kg. On ens ix una divisió de 525 Kg/m2.
Com hem dit abans amb el jacuzzi, la piscina pesa 525 kg/m2 i la terrassa està preparada per suportar 300kg/m2. Per descomptat, no parlem d’altres piscines molt més altes, perquè si son les de un metre de alt, estem parlant de 1000 Kg/m2, el triple per al que està calculada.
525kg/m2>300kg/m2–> NO ES RECOMANABLE.
Per finalitzar, quan em fan aquesta pregunta qualsevol de vosaltres pel carrer o al telèfon, sempre es dic el mateix. NO ÉS RECOMANABLE posar ni jacuzzi ni piscina, sempre i quan no tingueu un certificat o document firmat per part de l’arquitecte que ha calculat la vivenda o el edifici de vivendes, com a que a realitzat un càlcul de l’estructura valorant la possibilitat de col·locar en un futur jacuzzi o piscina.
Sé que estic fent un poc de “agua fiestas”, però aquesta és la realitat i crec que la degueu conèixer.